Magento Commerce

  • Naturliga råvaror

    Alltid högsta kvalitet

Om Picard

Frankrikes populäraste butikskedja

Tre år i rad har vi utsetts till Frankrikes mest uppskattade matbutik. 1974 öppnade vi vår första butik i Paris. I dag har kedjan vuxit till drygt 900 butiker och vi finns representerade i hela Frankrike, samt i delar av Italien, Belgien och Spanien.

Våra högkvalitativa produkter har gjort stor succé i Frankrike, där vi i dag har en marknadsandel på drygt 20 procent på frysta varor i dagligvaruhandeln. De senaste åren har vi etablerat butiker i ett flertal andra europeiska länder.

Inledningsvis i norra Italien, där vi i dag har ett 40-tal butiker, samt nyligen även i Belgien och Spanien. I februari 2013 öppnade vi de två första butikerna i Stockholm, på Karlavägen 50 och Sveavägen 92. I maj var det dags för butik nummer tre i den nya Hornstullsgallerian. Vår första butik utanför tullarna, Nacka Forum, öppnade i juni. Inom fem år planerar vi att etablera totalt 50 butiker i Sverige.

Naturliga råvaror av högsta kvalitet

Vi använder enbart förstklassiga råvaror som håller en jämn och hög kvalitet för att säkerställa smak, textur och näringsvärde. Det innebär att vi inte tillsätter några onödiga tillsatser såsom konserveringsmedel, glutamat, konstgjorda smak- och färgämnen eller härdade fetter.

Förutom högkvalitativa råvaror kräver vi noggrann ursprungsmärkning och interna kontroller av varje steg i produktionskedjan. All hantering av våra produkter, inklusive förpackning och infrysning sker omedelbart efter skörd, i direkt anslutning till respektive odling. Grönsaker, frukter och bär skördas under den säsong då kvaliteten och smaken är som allra bäst. Alla fisk- och skaldjursprodukter fryses i hög utsträckning direkt på fiskebåten, alternativt i anslutning till hamnen. Den snabba hanteringen gör att råvarorna bibehålls precis så färska som de är vid infrysningstillfället.

Varje år genomförs nära 100 000 kvalitetskontroller av våra produkter. Varje leverans testas i genomsnitt tre gånger för att garantera produkterna håller högsta kvalitet. Testerna egna laboratorier och kontrollerar bland annat produkternas färskhet, kvalitet smak. Dessutom utförs regelbundna tester avseende halter tungmetaller, bekämpningsmedel, nitrater bakterier. Vi samarbetar även med ett team experter som övervakar toxiner, näring mikrobiologiska faktorer. Dessa extremt noggranna garanterar alla produkter du hittar frysdiskar är absolut kvalitet.

Tillagning i ugn

För produkter som ska tillagas i ugn anges tillagningstiden i en symbol på förpackningens framsida. Tiden är beräknad för varmluftsugn. Om du inte har varmluftsugn rekommenderar vi att produkterna tillagas några minuter extra för att uppnå samma resultat. Tillagningstiden kan variera beroende på kvaliteten på din ugn.

Tabellen är en riktlinje för skillnaden mellan varmluftsugn och vanlig ugn.

Jämförelse – tillagningstider  

Varmluftsugn  Vanlig ugn  Skillnad 
10 13 + 3 min
15 20 + 5 min
20 25 + 5 min
25 30 + 5 min
45 55 + 10 min
50 60 + 10 min

 

Fryst för kvalitetens skull

Nedfrysning är en utmärkt teknik för att bevara ett livsmedels ursprungliga kvaliteter och näringsvärden. Ju snabbare infrysning, desto bättre bevaras livsmedlen. Picards råvaror fryses ned när de är som allra bäst, både kvalitets- och årstidsmässigt.

I över 30 år har vi på Picard valt att frysa ner våra produkter för att kunna erbjuda våra kunder livsmedel av absolut högsta kvalititet. All hantering av produkterna sker under ständig övervakning, från infrysning och förpackning, till lagring och transport. Enligt lag ska frysta livsmedel hålla en temperatur på maximalt – 18 grader. Vi förvarar och transporterar alltid våra produkter vid en jämn temperatur på minst – 20 grader. Detta i kombination med en obruten fryskedja från produktion till butik gör att vi garantera att våra produkters höga kvalitet bevaras.

Den moderna frystekniken upptäcktes på 1920 talet av den amerikanske forskaren Clarence Birdseye. Under en expedition i Arktis observerade Birdseye att nyfångad fisk fryser nästan omedelbart när den utsätts för extrem kyla. Nedfrysningen medförde att fiskens näringsmässiga egenskaper bibehållits när den konsumerades av eskimåerna flera månader senare. Amerikanen fick då idén att testa denna teknik för att på ett smidigt sätt bevara kvaliteten och förlänga hållbarheten på olika typer av livsmedel. Med hjälp av en elektrisk fläkt, saltlake och is utvecklade han den första maskinen för snabb nedfrysning av mat.

Fransmän väljer fryst framför färskt

I februari slog Picard upp portarna till den första butiken i Sverige med endast fryst mat. Med råvaror och färdigmat av allra högsta kvalitet vill fransmännen få svenskar att handla fryst istället för färskt.

− Såväl smak som näringsämnen bevaras bäst när maten fryses direkt, om man som vi gör det på rätt sätt, säger Henrik Strinning, ansvarig för Picards etablering i Sverige.

Picard har tagit fransmännen med storm och är i dag, för tredje året i rad, Frankrikes mest uppskattade livsmedelskedja. I dag finns mer än 800 butiker i landet med miljontals matintresserade fransmän som kunder.

− De köper inte Picards frysta produkter för att de är billigare utan för att de tycker att de är bäst, säger Henrik Strinning

Under februari öppnade Picard sina två första butiker i Stockholm, på Karlavägen och Sveavägen. Lanseringen är ett första steg i en långsiktig etablering i Sverige där målet är att öppna minst 50 butiker under fem år, främst i storstäder och universitetsstäder, såsom Malmö, Göteborg, Uppsala och Linköping.

− Svenskar handlar mycket fryst mat, och därför är Sverige en intressant marknad för Picard. Dessutom är svenskar matintresserade, kvalitetsmedvetna och nyfikna vilket passar vårt breda utbud av högkvalitativa produkter, säger Henrik Strinning.

Picards kvalitetspolicy Clean Label garanterar att samtliga produkter uppfyller högt ställda kvalitetskrav, bland annat förbjuds onödiga tillsatser som glutamat, transfetter och onödigt mycket salt.

Med mer än 700 produkter varav exempelvis 100 sorters fisk- och skaldjur, hittar kunderna allt de behöver i frysdiskarna. Man kan till exempel välja mellan fem olika sorters pilgrimsmusslor, tio sorters svamp eller ett femtontal sorters frysta kryddor.

− Våra kunder i Frankrike uppskattar oss främst för att vi förser dem med riktigt bra råvaror, vanligtvis bättre än de färska och till ett bättre pris, samt att vi har fantastiska delikatesser för sociala sammankomster, säger Henrik Strinning.

Butiker, tider och kuriosa
Karlavägen 50 öppnade den 13 februari, Sveavägen 92 den 20 februari, Hornstullsgallerian den 23 maj, Nacka Forum den 5 juni, Port 73 Haninge den 26 september och Götgatan 85 den 30 oktober.
Produkter: 700 artiklar, både råvaror som kött, fisk, fågel och grönsaker samt färdigmat som aperitifs/ förrätter, huvudrätter och desserter - franska och svenska specialiteter.
Procenthalt vatten och andra tillsatser i kyckling och kalkon: 0 %
Procenthalt köttmängd i de 6 olika färsbiffarna: 100 %
Antal butiker totalt: knappt 900

Frågor och svar

Vad är Picard?

Picard är ett franskt företag som nu etablerar sig i Sverige, och vi säljer frysta råvaror och färdiglagade delikatesser med hög kvalitet till bra pris. Vi är specialister på att frysa ned och tina upp mat så att smak och konsistens bibehålls. Utbudet i Sverige består av cirka 700 artiklar, både råvaror och färdigmat för vardag och fest. Vi har knappt 900 butiker i Frankrike och miljoner matglada kunder.

Stäng

Hur ser utbudet ut hos Picard?

Vi har ett mycket bredare utbud av frysta produkter än en vanlig livsmedelsbutik och erbjuder både råvaror och färdigmat. Totalt hittar du över 700 frysta produkter, bland annat drygt 100 olika fisk- och skaldjursrätter och 200 grönsaksprodukter. Mer konkret, du kan välja mellan fem olika pilgrimsmusslor hos oss, det hittar du normalt inte i svenska butiker.

Stäng

Säljer ni bara färdigmat?

Vi erbjuder både råvaror och färdigmat, så det passar både för den som vill laga maten själv och för den som vill ha färdiglagat. Vi vill underlätta vardagen för våra kunder och har ett brett utbud av färdigrätter, både vardagsmat och festmat; för-, huvud- och efterrätter. Vi lagar mat av yttersta kvalitet och fryser den direkt efter tillagning – fast vår avancerade frysmetod är betydligt bättre än det som en vanlig konsumentfrys kan åstadkomma. Ska man jämföra så är fryst färdigmat fräschare än färsk som måste innehålla olika konserveringsmedel för att hålla i kylen. Att frysa mat är det bästa sättet att konservera livsmedel.

Stäng

Hur ser miljöpåverkan ut vid frysprocesser jämfört med färsk mat?

Visst gör vi avtryck i miljön, liksom alla livsmedelsföretag, och vi arbetar med en transparent policy där vi visar konsumenten precis hur mycket vi påverkar miljön (environmental footprint) samt vad vi gör för att minimera den.

Man ska också veta att fryst mat gör mycket mindre avtryck på miljön än färsk mat. Till exempel har vi knappt något svinn. Jämför 1 % svinn hos Picard med 6-7 % svinn i en vanlig livsmedelsbutik och mer än det dubbla hemma hos konsumenten som inte uppstår vid djupfryst. Svinn är kostsamt för både samhället och miljön att ta hand om.

Dessutom, vi skördar våra råvaror under säsong när de är mogna och fryser dem direkt från källan för att bibehålla alla näringsämnen. Vi behöver inte odla grönsaker i uppvärmda växthus, eller flyga mango eller sparris över halva jorden. Och eftersom alla varor är frysta har vi en väldigt enkel logistik jämfört med färsk mat, vilket också hjälper oss att hålla ner priserna trots den höga kvalitén.

Stäng

Varifrån kommer maten?

Majoriteten av alla artiklar Picard erbjuder i Sverige kommer från Frankrike eftersom vi har etablerade samarbeten där som garanterar den höga kvalitén, och den tummar vi aldrig på. Samtidigt har vi pågående dialoger med svenska leverantörer för att komplettera med lokala varor.

Stäng

Vad ställer ni för krav på era leverantörer?

Alla våra leverantörer måste följa vår kvalitetsstandard Clean Label, ett dokument med tydliga regler för att vi ska kunna garantera konsumenten den bästa kvalitén. Till exempel beskrivs vilka tillsatser som inte är tillåtna, såsom genmanipulerade livsmedel (GMO), artificiella färgämnen, smakförhöjare, härdade eller delvis härdade fetter med mera, krav på ursprung av råvaror, gränsvärden för näringsbalansen i maten med mera.

Dessutom finns det en utförlig del som handlar just om GMO – genmanipulerad föda. Vi har ingen tolerans för produkter som är genmanipulerade på något vis eller tillsatser som kan härröra från genmanipulerade produkter.

Clean Label beskriver också test- och analysprocesser som leverantören måste genomgå för sina produkter för att säkerställa kvalitets- och näringskrav.

Stäng

Hur ser er kvalitetspolicy ut när det gäller tillsatser, genmanipulerad föda och liknande?

Vi står för rena, fräscha produkter av väldigt hög kvalitet och då finns det inget utrymme för onödiga tillsatser, transfetter, GMO och annat. Våra kvalitetsstadgar Clean Label ställer krav i alla led från leverantör till butik. Till exempel innehåller vår kyckling inget vatten utan är 100 % kyckling, vilket är svårt att hitta någon annan stans då standard på kycklingfilé i Sverige ligger på ett vatteninnehåll på cirka 13 %. Och alla våra köttfärsbiffar innehåller 100 % rent, muskulärt kött – vi använder inte slaktavfall och rester.

Enligt Clean Label innehåller Picards produkter inga onödiga tillsatser, smakförstärkare, glutamat, artificiella färgämnen, härdat eller delvis härdat fett, GMO, aspartam, joniserade produkter eller bisfenol A. I alla recept har man begränsat salthalten, användningen av dolda sockerarter och mättade fetter för att hålla en bra näringsbalans i produkten.

Dessutom testar vi produkter för tungmetaller, nitrit, bekämpningsmedel och patogena bakterier i laboratorier varje år.

Stäng

Vilket näringsvärde har frysta grönsaker i jämförelse med färska?

Vi fryser våra grönsaker endast några timmar efter skörd, vilket bevarar grönsakernas naturliga vitaminer och mineraler. För att bibehålla grönsakernas näringsinnehåll rekommenderar vi dig även att välja lämpliga tillagningsmetoder. Att ångkoka grönsaker är det bästa sättet att bevara så mycket som möjligt av näringen de innehåller. Om du kokar grönsaker på spisen hamnar tyvärr många vitaminer i kokvattnet, som du sedan häller bort. Många av våra grönsaksprodukter kan ångkokas i mikrovågsugnen, vilket både förkortar koktiden och begränsar effekten av utspädning med vatten.

Stäng

Vad krävs för att en produkt ska få märkas som ekologisk?

För att kvalificera sig för denna beteckning måste produkten behandlas och odlas i enlighet med de krav som definieras enligt EU:s lagstiftning. Specifikationerna är anpassade efter respektive livsmedelsgrupp och gäller alla led i produktionskedjan, från producent till distributör. Alla aktörer i produktionskedjan övervakas dessutom av oberoende organ som godkänts av regeringen. Våra ekologiska produkter uppfyller givetvis alla krav för att berättigas för den ekologiska beteckningen.

Stäng

Kan jag frysa in en maträtt som jag tillagat med exempelvis fryst kött?

Den generella rekommendationen är att inte frysa om tinade råvaror, eftersom både kvaliteten och smaken kan försämras, samt att hälsorisker inte kan uteslutas. De flesta maträtter som har tillagats av frysta ingredienser går dock att frysa in. Däremot kan en maträtt som säljs i fryst tillstånd inte frysas om efter att den har tinats eller värmts upp.

Stäng

Innehåller era frukt- och grönsaksprodukter några bekämpningsmedel?

Vårt sortiment av ekologiska grönsaker odlas utan syntetiska bekämpningsmedel, i enlighet med reglerna för ekologiskt jordbruk. För konventionella grödor används en ytterst liten mängd bekämpningsmedel i de fall där det är nödvändigt för att garantera produkternas höga kvalitet. Våra grönsaker odlas under de perioder då de är som bäst. Eftersom våra livsmedel fryses omedelbart efter skörd kan vi erbjuda säsongsbetonade produkter året runt. Vi genomför regelbundna interna kontroller för att garantera att det inte finns några rester från eventuella bekämpningsmedel i våra produkter. Ett externt laboratorium övervakar även bekämpningsmedelsrester i enligt med en övervakningsplan som revideras årligen.

Stäng

Fet fisk innehåller höga mängder omega-3. Hur garanterar ni att ämnet bevaras i era produkter?

Vi har genomfört en studie med universitetet i norska Bodø för att undersöka stabiliteten av fleromättade fettsyror vid långtidslagring av fet fisk. God kontroll över fryskedjan och skyddande förpackningar bevarar omega-3 och förhindrar oxidation. Halten av omega-3 var stabil under 18 månaders lagring vid -24 °C. Vårt råd är dock att du bör konsumera fet fisk inom tre månader efter inköp.

Stäng

Vilken typ av råvaror importerar ni från andra länder?

Vi försöker i så hög grad som möjligt samarbeta med inhemska leverantörer, men vissa råvaror kräver väderförhållanden och expertis som inte finns i Frankrike. För att garantera våra kunder produkter av bästa kvalitet samarbetar vi därför med leverantörer från olika delar av världen. Till exempel görs vår guacamole i Mexico på avokado från lokala leverantörer. Ett annat exempel är våra thailändska färdigrätter som i de allra flesta fall produceras i Thailand, för att på bästa sätt ta tillvara lokala råvaror och traditionella recept.

Stäng

Picards produkter innehåller inte onödiga tillsatser som konserveringsmedel, glutamat, konstgjorda smak- och färgämnen eller härdade fetter. Finns det några tillsatser ni använder och i så fall varför?

Vi undviker kemiska tillsatser i så hög utsträckning som möjligt. När det är nödvändigt används tillsatser av naturligt och vegetabiliskt ursprung, exempelvis extrakt från alger eller pektiner från frukt för att ge struktur eller plantextrakt för färg eller smak. Vissa charkuterier, till exempel skinka, innehåller tillsatser som är nödvändiga för konservering. Dessa är alltid specificerade i innehållsförteckningen. Däremot är GMO (genetiskt modifierade organismer), transfetter, aspartam och bestrålade ingredienser totalförbjudna och det görs regelbundna analyser för att kontrollera att de inte förekommer i produkterna.

Stäng